MONGOLI

Motociklistički klub Mongoli (ponekad se nazivaju i Nacijom Mongola ili Mongolsko bratstvo) su jedan od najpoznatijih motociklističkih klubova, iako ne spadaju u Udruženje američkih motociklista zbog svoje kriminalističke djelatnosti. Klub je osnovan 1969. godine u općini Montebello, LA, a današnje sjedište kluba je u južnoj Kaliforniji. Američke snage sigurnosti procjenjuju da klub broji oko tisuću do tisuću i pol članova, uključujući i internacionalne članove iz 18 svjetskih država.

Iako organizacijsko vodstvo negira svaku povezanost s kriminalnim aktivnostima svojih članova, do te mjere da navodi u svom pravilniku obavezu isključivanja kriminalaca i ovisnika iz kluba, većina članova kluba poznati su po svojim kriminalnim djelatnostima, uključujući krađu, ucjenu, trgovinu teškim drogama, pranje novca, ali i ubojstva.

Tako je godine 2008 pokrenuta čitava koordinirana operacija američkih policijskih snaga na saveznoj razini, kako bi zaustavili kriminalne djelatnosti članova Mongola. Nakon što su se agenti sigurnosti učlanili pod lažnim imenima u klub, te pronašli dovoljno dokaza za optužbe, u tijeku operacije Crna Kiša u listopadu 2008 uhapšeno je i privedeno 110 članova kluba, dok je za 160 članova pokrenuta potjernica, te je izdana zabrana korištenja članovskog loga s mongolskim ratnikom, jer je dokazano da su se oznake kluba koristile u svrhu zastrašivanja.

BANDIDOS

Još jedna poznata internacionalna motociklistička grupa, koja se ubraja u “jedno-postotaše” (odnoseći se na izjavu Američkog udruženja motociklista da se 99% njihovih članova pridržava zakona, dok su 1% članova otpadnici od zakona), odnosno povezuje se s kriminalnim djelatnostima.

Klub je osnovan 1966. godine u Teksasu, SAD te se procjenjuje da ima oko pet tisuća članova diljem svijeta. Klub je dobio ime u čast meksičkih kriminalaca koji su živjeli držeći se samo svojih pravila, a većina članova kluba su bijelci – Amerikanci i Meksikanci. Članstvo je najbrojnije u Sjedinjenim Američkim Državama, no postoje brojne podružnice kluba u Europi, te u Australiji i Oceaniji. Brojni članovi ovog motociklističkog kluba optuženi su za kriminalne djelatnosti.