THE OUTLAWS

Motociklistički klub Otpadnici je jedan od zloglasnih kriminalnih motociklističkih klubova koji se uključuje u “jedno-postotaše” (prema izjavi Američke udruge motociklista da se 99% njihovih članova pridržava zakona, dok su 1% otpadnici). Klub je osnovan davne 1935. godine u Illinoisu, SAD. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, aktivnosti kluba bile su ograničene, kao i većina aktivnosti svjetske populacije, no klub se održao i nastavio sa svojom djelatnošću.

Polovicom dvadesetog stoljeća klub je usvojio lubanju na ukrštenim pištoljima za svoj službeni logo.

Članstvo kluba rezervirano je samo za muškarce bjelačke rase, koji u svom vlasništvu imaju motocikle američke izrade i određene kubikaže. Članovi kluba smatraju se glavnim suparnicima najslavnijeg od kriminalnih motociklističkih klubova, Hells Angels, pa im je i pozdravna skraćenica “ADIOS” zasnovana na tom motivu – osim što na španjolskom znači “zbogom”, ujedno znači i “Angels Die in Outlaw States”.

HELLS ANGELS

Najpoznatiji od kriminalnih motociklističkih klubova, Hells Angels ujedinjuje članove koji su uglavnom vlasnici motora marke Harley-Davidson. Klub ima toliko zloglasnu reputaciju, da je u dvadeset prvom stoljeću zabranjena svaka aktivnost i povezivanje s ovim udruženjem u Nizozemskoj i Njemačkoj.

Klub je osnovan 1948. godine u Kaliforniji, SAD, od strane useljenika nakon drugog Svjetskog rata, te brojnih vojnih veterana koji su bili nezadovoljni tretmanom nakon povratka sa svjetskih ratišta. Izvori se ne slažu u potpunosti o točnoj godini osnivanja, kao ni o imenima osnivača, a njihova ikonoklastička popularnost zasnovana je na ideji slobodarstva, bratstva i lojalnosti. No to svejedno ne krije glavnu reputaciju kluba i njegovih članova kao dijela kriminalne scene. Službene izjave organizatora i vodstva kluba uvijek su negirale ikakvu povezanost s organiziranim kriminalom, te navodile vožnju, putovanja, okupljanja i zabavu kao osnovne djelatnosti svog kluba.

Oznake ovog motociklističkog kluba nalikuju oznakama koje se koriste u vojnim krugovima, a svaka oznaka ima svoje specifično značenje unutar klupskih dinamika. Logo kluba uključuje lubanju s krilatom kacigom i natpis “Hells Angels”.