Kao i svako udruživanje građana, bez obzira na kojoj se osnovi zasniva, i motociklistički klub može biti izvrstan način da se podijeli entuzijazam prema ovom omiljenom prijevoznom sredstvu, koji je prva asocijacija za slobodu, avanture i putovanja. Tko god da pokreće neko udruženje, ima ne samo odgovornost za njegovo strukturiranje, nego i povlasticu da može diktirati pravila i oblik udruženja.

Kriteriji osnivanja

Osnivači klubova tako mogu izabrati glavna načela na kojima se klub zasniva, njegove ciljeve, kriterije i članove. Glavna svrha motociklističkih klubova obično je vezana za rekreacijska putovanja, ili za doslovno stvaranje “plemena” kojem je moguće pripadati, u duhu slobode i bratstva.

Ako je osnovni cilj pokretanja motociklističkog kluba mogućnost zajedničkog putovanja, ostali kriteriji pripadnosti i nisu toliko važni – moguće je ugodno putovati u grupi motociklista bez obzira na osobne ideale ili društveno- političke i vjerske ideje. No, to nije slučaj ukoliko se osniva motociklistički klub čija je osnovna svrha udruživanje članova koji se identificiraju s osnovnom temom kluba. Takvi klubovi obično žele ostaviti i određeni dojam u javnosti, te njihovi osnivači u pravilu predviđaju hijerarhijsku strukturu kluba.

Motiv za osnivanje kluba obično je presudan i kod odabira naziva motociklističkog kluba, koji sugerira njegovu svrhu i image široj javnosti. Često se događa da je i mjesto osnivanja, kao zemljopisna oznaka kojom se klub razlikuje od slično nazvanih klubova, dio naziva motociklističkog kluba.

Sama vrsta motocikla koji članovi posjeduju može, ali i ne mora biti jedan od kriterija prema kojima se prihvaćaju ili odbijaju članovi. Neki su klubovi osnovani isključivo prema tom kriteriju, kao na primjer najpoznatiji motociklistički klubovi ljubitelja i vlasnika Harley-Davidsona.

Svi ti elementi dio su identiteta koji se želi dati motociklističkom klubu, i na osnovu kojih je moguće odabrati ili kreirati prikladan logo, koji je vizualna sinteza klupskog djelovanja. Svi elementi loga mogu nositi simboličko značenje koje opisuje klub, uključujući boje, fontove i crteže.