Ove su godine hrvatski motociklisti sudjelovali u nekoliko organiziranih protestnih akcija društveno- ekonomske naravi. Tako su u lipnju i srpnju, usred gužvi ljetne sezone, motociklisti s riječkog područja održali aktivni prosvjed protiv mostarine na Krčkom mostu.

Plan akcije, koju su prethodno koordinirali putem društvenih mreža, bio je platiti iznos mostarine od 23 kn što sitnijim kovanicama, te time stvoriti zastoj i poteškoće u prijelazu na Krk. Prosvjed u srpnju bio je, međutim, djelomično osujećen akcijom snaga policije, koja je preusmjerila sudionike prosvjeda na dva kotača u zasebnu traku, čime je dio naplatnih kućica bio slobodan za ostala vozila, koja nisu morala čekati u kolonama.

Možda bi efekt ove akcije bio veći, da se sudionicima motociklističkih prosvjeda pridružio i dio lokalnog građanstva koji je podržao ovaj prosvjed.

Motociklisti u prosvjednoj akciji protiv sporog djelovanja Ministarstva prometa

Krajem kolovoza, pak, bio je najavljen prosvjed velikog broja motociklista, čak njih četiri tisuće, koji su nakon neispunjenog zahtjeva o sigurnosti motociklista, podnesenog ministru prometa Olegu Butkoviću, odlučili blokirati veliki broj prijelaza, mostova, luka i naplatnih postaja na području srednje Dalmacije (Zadar, Split, Korčula), kao i na potezu Pag – Rab – Krk.

Zahtjevi o sigurnosti motociklista uključuju građenje zaštitnih ograda na cestama, bolje cestovne oznake opasnih dijelova prometnica, korištenje cestovnih linija koje onemogućuju proklizavanje guma, poboljšanje cestovnog asfalta bitumenskom ispunom i kvarcnim pijeskom te održavanje razine cijena cestarina nepromijenjenom u odnosu na period godine, kao i smanjenje apsolutnog iznosa cestarine korištenjem cijene za automobile kao osnovicom prema kojoj se treba računati cestarina. Motociklisti, naime, traže da cijena cestarine za motore iznosi pedeset posto cijene cestarine za automobile, jer motocikli imaju pedeset posto manje dimenzije (duljinu, težinu) u odnosu na automobile.

Indignacija motociklista potaknuta je i činjenicom da su njihovi zahtjevi podnešeni prije pet godina, u tijeku kojih su se nekoliko puta sastajali s Ministarstvom, no bez ikakvih rezultata.